Artikel i Uppsalatidningen januari 2012

Klicka på bilden för att få fram en större version.

Klicka på bilden för att få fram en större version.

Den 16 januari 2012 kunde Cello-fans i Uppsala med omnejd ta del av en nygjord kortfilm som bygger på en av Cellos noveller, ”Det hände en julafton”. Härintill ses en artikel ur Uppsalatidningen och nedan följer ett citat från Uppsala kommuns webbplats.

Olle Carle, alias Cello var en älskad kåsör och ordekvilibrist. Han gav även ut en lång rad böcker. Åsa Forsblad Morisse och Aksel Morisse, skådespelare på Uppsala stadsteater, har förvandlat Cellos novell, ”Det hände en julafton” till en novellfilm i Uppsalamiljö. Filmen hade premiär på Uppsala kortfilmsfestival 2011. Tillsammans med dem och Ulla Carle, Cellos dotter, får vi höra novellen, se filmen, höra om arbetet kring den och om upphovsmannen Cello.

Olle Carle började sin skrivarbana på Göteborgs Morgonpost 1936, och började ge ut sina kåserier i bokform varje år vid jul. På 1940-talet flyttade Cello till Stockholm och tog jobb på Stockholms-Tidningen, och senare Expressen där han fortsatte att bidra med kåserier fram till 1988. Han gav ut en mängd böcker som ofta kom ut lägligt till jul.

En känd aforism som Cello formulerat är: ”Erfarenhet och visdom är den kam och hårborste som livet överräcker åt en när man blivit flintskallig.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.