Därför bytte Cellos pappa efternamn

Bild från Kalmar läns museums samlingar. En av få bilder på Cellos pappa, Carl E Franzén. Bilden har påskriften: ”Torsås den 14/6 1918 vid inspektion. Nummer från vänster: landsfiskalerna Franzén och Palmgren, länsnotarien Cederblad och landshövdingen Falk.”

På bilden härintill ses enligt påskriften landsfiskal Franzén i Torsås. Det torde inte råda något tvivel om att det är Cellos pappa, även om denne i kåserier och andra sammanhang har fått titeln länsman, eller kronolänsman. Familjen bar alltså efternamnet Franzén, även stavat Fransén, men pappan bytte när Olle var nio år gammal.

I tidningen Allers, nummer 34 1962, kan man läsa historien bakom detta namnbyte:

”Olle hette visst ännu Fransén på den tiden. Han är nämligen född Fransén, vilket måste ha förbluffat många som upptäckt saken i någon matrikel. Men det förhöll sig så att i kronolänsman Franséns distrikt, och inom en relativt snäv gräns, råkade skomakaren och skräddaren och snickaren och visst några till bära samma efternamn som han utan att vara på minsta sätt befryndade.

Till slut tröttnade länsman på att svara på ilskna frågor varför aldrig stövlarna kunde bli sulade eller var innerst byxorna som skulle lappas blev av. Så han bytte namn, det nya bildade han av sina förnamn: Carl E. Detta skedde 1918 då det var mindre omständligt än nu att anlägga ett nytt släktnamn.

När tiden kom för Olle att skaffa sig en bra signatur gick han baklänges i bokstavsföljden och fick ihop Olle C till Cello.”

Huruvida detta är den slutliga versionen återstår att se, men Olle Carles dotterdotter har i alla fall även hon berättat samma historia.

Namnbytaren Carl E Carle.

Post navigation

2 comments for “Därför bytte Cellos pappa efternamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.